Jump to content
thchavez05

MB Sport Instrument Gauges

Recommended Posts

I have a 2000 MB Sport Boss 210. My tach gauge stopped working and we did some trouble shooting and it is in fact the gauge that is not working. I took the gauge out thinking the manufacturer name would be on it somewhere....nope. Can anyone shed some light on who manufactures these older gauges. Is it Faria Beede?

 

Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey Bosshog.....thanks for your reply! Just heard back from Faria, they said its not their part #. Actually they have turned out to be Medallion gauges out of Michigan for anyone who comes across the same challenge!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Now I’m questioning my gauges.

My temp gauge isn’t reading accurately so my 4 cluster gauge needs to be repaired/replaced.

2004 220V

I thought it was Faria... do you think mine are the same as yours?

Thoughts?b4398e31d8502607c6c6362878fc517d.jpg0cf4be716ea6f8535d2a13e3afb2e88d.jpg

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

How can you be sure it’s the gauge? Have you ohm’d the sensor? Checked continuity of the wiring from the gauge to the sensor?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sounds like you have a grounding issue between all the gauges. I would make a temporary ground straight to the battery and see if that changes anything. More so than less it’s a ground and not a power issue and especially in the marine world!

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sounds like you have a grounding issue between all the gauges. I would make a temporary ground straight to the battery and see if that changes anything. More so than less it’s a ground and not a power issue and especially in the marine world!

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

oldsmobiledriver... great idea! I’ll try that first, thanks.

 

Hondateck117... had my boat mechanic fixing a previous overheating issue. Although he fixed it on the engine side she was still reading hot on the water. He came back and isolated it to the gauge. Couldn’t afford to have him dive into something I can tackle.

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Liquid Obsession,

 

These are my Medallion gauges, not quite sure on yours! You can call Faria Beede in CT, speak with tech support. Paul was super helpful. Give him your part number and he could tell u if Faria or not!

post-7665-0-45539200-1552798563_thumb.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Liquid Obsession,

 

 

These are my Medallion gauges, not quite sure on yours! You can call Faria Beede in CT, speak with tech support. Paul was super helpful. Give him your part number and he could tell u if Faria or not!

ok thanks

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/16/2019 at 8:04 PM, LiquidObsession said:

Now I’m questioning my gauges.

My temp gauge isn’t reading accurately so my 4 cluster gauge needs to be repaired/replaced.

2004 220V

I thought it was Faria... do you think mine are the same as yours?

Thoughts?Posted ImagePosted Image

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

 

 

 

LiquidObsession did you ever find out who made these gauges?  

I've got an '05 and my Tach and speedo haven't been working for years.    I think the sensor is OK because Perfect Pass works fine, so I think it is in the Guage.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

They are Medallion Gauges, which are not made anymore. My fuel gauge wasn't working, so I swapped the plugs to see if it would work, it did!

Something is also up with my pitot line or computer. So speed does register on gauge so I am switching over to the new GPS harness kit put out by Nautic Laugic: https://nauticlaugic.com/NL2.html

Pretty slick!! Hope that helps some

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks thchavez05, that GPS conversion looks great, but pricy.     My speedo is registering, but is way off and reading way too slow.  

 

I'm hoping the tach is just a connection glitch.

What do you mean when you say you swapped the plugs?

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, Lanzo said:

Thanks thchavez05, that GPS conversion looks great, but pricy.     My speedo is registering, but is way off and reading way too slow.  

 

I'm hoping the tach is just a connection glitch.

What do you mean when you say you swapped the plugs?

A mechanic said to swap the plugs on the four pack (they are all the same plug) just to see if the gauge is at least receiving power. This helps to narrow it down that it is not the gauge that is faulty. if it is receiving power, then the problem is somewhere else down line!!

 

They are Medallion Gauges, which are not made anymore. My fuel gauge wasn't working, so I swapped the plugs to see if it would work, it did!

Something is also up with my pitot line or computer. So speed does register on gauge so I am switching over to the new GPS harness kit put out by Nautic Laugic: https://nauticlaugic.com/NL2.html

Pretty slick!! Hope that helps some

Share this post


Link to post
Share on other sites

A mechanic said to swap the plugs on the four pack (they are all the same plug) just to see if the gauge is at least receiving power. This helps to narrow it down that it is not the gauge that is faulty. if it is receiving power, then the problem is somewhere else down line!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/22/2020 at 6:27 AM, Lanzo said:

LiquidObsession did you ever find out who made these gauges?  

I've got an '05 and my Tach and speedo haven't been working for years.    I think the sensor is OK because Perfect Pass works fine, so I think it is in the Guage.

 

Lanzo... No, I haven't found the opportunity to dive into this yet.  It's definitely an issue with the whole gauge cluster as my speedo/tach began failing intermittently last summer.  I agree the suggested GPS conversion is a bit pricey.  As a "get me through" for the summer I used my iphone for gps speedo and it worked fantastic.  Hoping to find some time this summer to tackle the gauge issues.  If you find a solution to your problem please post it.  I'll do the same... if I can ever get to it.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...